تجهیزات گرمایش صنعتی

تاسیسات موتورخانه،راه اندازی استخر،گرمایش صنعتی

تجهیزات گرمایش صنعتی

تاسیسات موتورخانه،راه اندازی استخر،گرمایش صنعتی

تاسیسات موتورخانه (دیگ بخار،آبگرم و روغن داغ،سختی گیر، منبع انبساط،دیگ های زغال سنگ سوز، دیگ آبداغ، مبدل حرارتی، منبع کویل دار، فیلتر شنی)

طبقه بندی موضوعی

۲ مطلب در فروردين ۱۴۰۰ ثبت شده است

منبع انبساط

 

منبع انبساط (expansion tank) از کاربردی ترین تجهیزات در سیستم های حرارت مرکزی می باشد که با کنترل فشار از ترکیدگی لوله های گذر آب جلوگیری می کند. ساختار منبع انبساط بر اساس نوع و محل نصب آنها تعیین میشود و بر همین اساس این گروه از تجهیزات در دو گروه مخزن انبساط باز و بسته تقسیم بندی میشوند.

انواع منبع انبساط

مخازن انبساط با توجه به نحوه عملکرد آنها و ساختار کلی که بر هر یک در نظر گرفته میشود به دو گروه منبع انبساط باز و بسته تقسیم میشوند. این دو نوع مخزن به طور کامل از نظر ساختار و شکل، محل نصب و نحوه عملکرد با هم متفاوت هستند که عبارتند از:

منبع انبساط باز

کنترل فشار موجود در مخازن انبساط به روش های مختلفی انجام میگیرد که در نوع منبع باز، از فشار هوا برای ایجاد تعادل در فشار آب و میزان بخار موجود در دیگ و همچنین جبران آب کاهش یافته در سیستم استفاده میشود. به منظور دست یافتن به این هدف لازم است منبع در ارتفاع حداقل دو متر بلاتر از منبع و مبدل گرما قرار داده شود تا کنترل فشار به بهترین شکل و بالاترین کارایی صورت گیرد.

منبع انبساط بسته

با توجه به محدودیت های موجود در مخازن باز، نوع دیگری طراحی و تولید شد که تا حد زیادی بر معایب موجود در مدل های قبلی غلبه نموده است. منبع انبساط بسته، نوع دیگری از مخازن می باشد که بر عکس نوع باز در ارتفاع کم و در فاصله کوتاه با دیگ سیستم حرارتی نصب می گردد. علاوه براین، لوله های ورود آب به سیستم حرارتی باید پایین تر از مخزن انبساط قرار گیرند. حجم داخل مخزن به دو بخش تقسیم میشود که در آنها گازهای بی اثر از قبیل ازت و آب از هم جدا شده و با فشار گاز فشار آب متعادل می گردد.

مشکلات مربوط به منبع انبساط

1. آب اضافی

وقتی آب گرم می‌شود، حجم فیزیکی آن افزایش می‌یابد. هدف از یک منبع انبساط تأمین جریان آب اضافی است. به این ترتیب، یک منبع انبساطی مشابه مخزن سرریز رادیاتور روی اتومبیل عمل می‌کند. اگر سوپاپ‌ها آسیب ببینند، ممکن است جریان ورودی و انبساط را به درستی تنظیم نکند و تجمع بیش از حد آب می‌تواند رخ دهد. خطرات ناشی از این مشکل شامل انفجار، ریختن آب به زمین و برخورد به مدارهای الکتریکی یا خاموش کردن پنل آبگرمکن است.

2- مشکلات چگالش

گاهی اوقات ممکن است در خارج آبگرمکن، چگالش اضافی وجود داشته باشد. اگر منبع انبساط آب زیادی را نگه داشته باشد یا تنظیم دما روی بخاری زیاد باشد، چگالی اضافی اتفاق می‌افتد. در شرایط آب‌وهوایی گرم و مرطوب، در صورت عایق کاری زیاد، میعانات به ضخامت بالا ظاهر می‌شوند.

مخازن آب کوچک‌تر که به طور مکرر مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز می‌توانند مشکلات میعان را به وجود آورند زیرا بیشتر از مخازن بزرگ‌تر باید آنها را با آب سرد پُر کنند. همانند سرریز، اگر چگالش روی اجزای الکتریکی پایین بیاید، می‌تواند خطرناک باشد. چگالش طولانی مدت می‌تواند باعث زنگ زدگی در خارج از منبع انبساط شود.

3- مشکلات سوپاپ

آبگرمکن‌ها شیرهای زیادی در داخل و خارج خود دارند و باید از نظم خوبی برخوردار باشند تا به سیستم آسیب نرسانند. سوپاپ‌ها، لوله‌ها و شیلنگ‌های مربوط به آنها ممکن است بشکنند، از بین بروند یا زنگ بزنند. قطعات جدید عموماً از کیفیت بهتری برخوردارند که برای افزایش دوام دستگاه در برابر زنگ زدگی و خوردگی طراحی شده‌اند.

اگر مشکل آب سخت یا نرم وجود دارد، مراقب باشید که از هرگونه روش درمانی لازم استفاده کنید تا رسوبات معدنی در داخل مخازن جمع نشوند. گرفتگی سوپاپ‌ها، شیلنگ‌ها و لوله‌ها می‌تواند به مخزن آسیب برساند و فشار آب را کاهش دهد.

مشکلات منبع انبساط در پکیج

 در تعمیر پکیج متعادل نمودن تغییرات فشار مدار بسته گرمایشی که به علت تغییرات دمای آب به وجود می آید؛ توسط منبع انبساط صورت می پذیرد.

علائم خرابی منبع انبساط در تعمیر پکیج:

موارد مختلفی می تواند نشان از خرابی منبع انبساط پکیج باشد . اما به طور کلی بالا رفتن بیش از اندازه فشار و یا افتادن فشار و نوسان فشار سه عامل کلیدی نشان دهنده خرابی منبع انبساط هستند. معمولا این نوسان فشار در صفحه مانومتری پنل پکیج قابل رویت است .

معمولا در صورت خرابی منبع انبساط این عقربه و نشانگر فشار بسیار بالا می رود و در هنگام سرد شدن عقربه پایین تر از حد نرمال و یا به جای اصلی خود باز می گردد.

گاهی آنقدر فشار مدار بالا می رود که شیر اطمینان پکیج وارد عمل می شود و مقداری از اب را از مدار خارج می کند و به همین دلیل با سرد شدن مدار گرمایش فشار مدار می افتد و باعث خاموشی پکیج می شود.

البته گاهی مواقع دلیل خرابی و بالا و پایین شدن فشار در مدار گرمایش خود منبع انبساط نیست و ممکن است به دلیل گرفتگی شیلنگ و یا لوله رابط این اتفاق بیافتد. از این رو باید قبل از تعویض منبع انبساط ابتدا این لوله و یا رابط تست شود.

 

تست منبع انبساط در تعمیر پکیج

برای اینکه اطمینان پیدا کنید خرابی پکیج از منبع انبساط می باشد روش ساده ای وجود دارد که می توانید بوسیله آن مطمئن شوید که منبع خراب است.

برای این کار در تعمیر پکیج پس از تست و بررسی باز بودن شیلنگ و یا لوله رابط منبع انبساط با مدار گرمایش باید سوزن والو منبع انبساط را با سر پیچ گوشتی کمی فشار دهید. اگر هوا از آن خارج شد به احتمال زیاد منبع انبساط سالم است. اما اگر آب از آن خارج شود قطعا منبع انبساط خراب شده و باید تعویض شود.

اگر آب و هوا هیچ یک خارج نشد احتمال زیاد دارد که هوای منبع انبساط تخلیه شده است. بنابراین باید ابتدا منبع با روش توضیح داده شده دوباره باد شود و سپس دوباره این آزمایش انجام شود.

راهکارهای رفع مشکل خرابی منبع انبساط پکیج

برای اینکه اطمینان پیدا کنید خرابی پکیج از منبع انبساط می باشد، روش ساده ای وجود دارد که می توانید به وسیله ی آن مطمئن شوید که منبع دچار اختلالات داخلیست. جهت انجام این کار کافیست سوزن والو منبع انبساط را با سر پیچ گوشتی کمی فشار دهید. اگر هوا از آن خارج شود به احتمال زیاد منبع انبساط سالم است، اما اگر شاهد خروج آب از این بخش باشید، قطعا منبع انبساط خراب شده و باید تعویض شود. لازم به ذکر است که، به علت حساسیت بالای ساختار پکیج و نیز منبع انبساط در سیستم پکیج در صورتی که با فرآیند کاری این دستگاه آشنا نمی باشید، از هرگونه دستکاری، تست خرابی و تعویض قطعات آن بپرهیزید.

دیگ بخار

دیگ بخار چیست؟

دیگ بخار یا همان بویلر صنعتی محفظه ایست استوانه ای شکل به صورت عمودی یا افقی که با یک راه‌اندازی ساده، آب و گرما را برای تولید بخار تحت فشار ترکیب کرده و به راحتی برای گرم کردن داخل ساختمان، موتورهای تأمین انرژی و مصارف دیگر به کار می‌رود.

انواع دیگ بخار

طبقه بندی بر اساس ماتریال

  • دیگ های چدنی

  • دیگ های فولادی

 

طبقه بندی دیگ بخار از نظر فشار

دیگهای فشار ضعیف -فشار متوسط و فشار قوی

طبقه بندی بر اساس نوع سوخت:

دیگ بخار گاز سوز
دیگ بخار گازوییل سوز
دیگ  بخار مازوت سوز
دیگ بخار چند گانه سوز

 

طبقه بندی بر اساس نوع سیال عامل

طبقه بندی بر اساس آب در لوله یا شعله در لوله

  • دیگ های بخار فایر تیوب
  • دیگ های بخار واتر تیوب

 

دیگ بخار آتشخوار Fire Tube

دیگهای بخار دارای لوله آتشخوار با نام های دیگری از جمله بویلر دود Smoke یا دیگهای دارای محفظه و لوله نیز شناخته می شوند. دیگهای بخار آتشخوار؛ حاوی لوله های فولادی طولانی است که از طریق آن گازهای گرم از کوره عبور می کنند و در اطراف آن آب به بخار تبدیل می شود. انواع دیگ بخار آتشخوار یا Fire Tube، به طور معمول دارای هزینه تولید اولیه پایین تری هستند و مصرف سوخت آنها کارآمد تر و راحت تر است. ظرفیت آنها تا ۲۵ تن و حجم بخار خروجی آنها ۱۷.۵ کیلوگرم در سانتی متر است.

انواع دیگ بخار و ویژگی های بویلر صنعتی

دسته بندی دیگ های بخار آتشخوار

  • دیگ کورنیش Cornish

  • دیگ بخار لنکاشیر Lancashire

دیگ بخار لوکوموتیو

دیگ بخار لوکوموتیو دارای سه جزء اصلی است:

الف) کوره های دو جداره؛

ب) “بشکه دیگ بخار” افقی، استوانه ای ” که حاوی تعداد زیادی لوله دودکش کوچک است.

ج) جعبه دودکش با خروجی مخصوص برای گازهای خروجی.

دیگ بخار اتاق معکوس

این مدل، در اصل قسمت تحتانی از محفظه احتراق است که از طریق آن گازهای دودکش از اولین پاس (کوره) به لوله های دوم منتقل میشود.

دیگ بار خشک یا سوپر هیت

در ساخت این نوع بویلر، با محفظه معکوس در دیگهای عقب خشک با آب کاملا محاصره نمیشود. بخش تحتانی در معرض جو قرار دارد. این کار به افزایش تلفات پرتو منجر می شود، زیرا گرمای تابشی به جای انتقال به آب به دیگهای عقب منتقل میشود و بخار مرطوب به جو تبدیل می شود. انواع دیگ بخار های نسل قبلی قابلیت این را دارند که تبدیل به نوع خشک شوند.

دیگ بخار مرطوب

همانطور که از اسم این نوع بویلر پیداست، قسمت تحتانی دیگ بخار مرطوب بوده و اتاق باز موجود در بویلر به طور کامل توسط آب احاطه شده است. محفظه احتراق توسط آب احاطه شده است و بنابراین گرما در گازهای دودکش به طور مطلوب استفاده می شود. در این نمونه، ضایعات رادیویی کاهش می یابد، به این دلیل است که هیچ یک از بخش های اتاق احتراق به فضای باز انتقال پیدا نمیکنند بلکه به وسیله آب احاطه شده اند. این بدان معنی است که تلفات کمتر و مصرف سوخت کمتر است. بیشترین و کارآمدترین بویلرهای مدرن، از نوع بخار مرطوب یا wetback boiler هستند.

دیگ بخار با دو پاس حرارتی

همانطور که از اسم این نوع بویلر پیداست عملیات تولید آبگرم و بخار در دو مرحله انجام میشود و گازهای احتراق دو بار در دیگ بخار حرکت می کنند.

نکته: گازهای احتراق باید قبل از ورود به اتاق معکوس خنک شوند. دمای بیش از حد باعث برهم خوردن و ترک خوردن لوله شود. نرخ انتقال حرارت حداکثر در مرحله اول میتواند انجام شود، این میزان با افزایش گذرگاه ها و پاس های حرارتی کاهش می یابد.

دیگ بخار با سه پاس حرارتی

طراحی دیگ بخار سه پاس، سه امکان برای انتقال حرارت فراهم می کند. دمای پشته سه پاس حرارتی کمتر از نمونه مشابه با دو پاس حرارتی است و با همان طراحی دارای فشارعملیاتی بالاتری خواهد بود. کارایی و راندمان سه پاس نیز بیش از دو پاس حرارتی است.

هر گذر یا هر پاس در دیگ بخار باید با سطح مقطعی طراحی شده باید مناسب با سرعت گاز دودکش باشد و از آن بتوان سرعت گاز مطلوب را استخراج کرد، که به نوبه خود انتقال حرارت را به حداکثر می رساند در حالی که کاهش راندمان عملکرد در داخل لوله ها را کاهش می دهد.

 

تقسیم بندی دیگ بخار مدل درام 

دیگ بخار متقابل

درام در این نوع بویلر، در جلوی کوره گرمایی قرار می گیرد. دمای بدست آمده در این نوع، درای ترتیب یکنواخت تر است. هنگامی که فشار و بار خروجی بخار بالا است، لوله های فوقانی می توانند خشک شوند که موجب شکست آنها می شود. 

دیگ بخار درام طولی

منبع آب موجود یا مخزن آب درون درام استو درام بالای منبع گرما جای می گیرد. آب سرد به لوله های شیب دار سرازیر می شود و در نهایت آب در لوله های داغ گرم می شود.

دیگ بخار کم حجم توربو

این دیگهای بخار به عنوان یک نمونه کامل ساخته شده اند که شرکت های تولیدکننده دستگاههای بخار در ایران نیز تولیدات این نوع دیگ بخار را در سبد محصولات خود جای داده است. این بویلر نیاز به کارکرد همزمان بخار و لوله مخصوص آب، سیستم تامین سوخت و اتصالات برقی دارد؛

دیگهای بخار توربو کیفیت بالایی در حجم تولید بخار خروجی دارند و با اشغال فضای کمتر و ابعاد کمتر، میتوان خروجی بخار مطلوب و ایده آل را برای کار ایجاد کرد.

دیگ بخار استرلینگ

یک دیگ بخار استرلند در نزدیکی لوله های عمودی جای گرفته است که تقریبا مستقیم و صاف طراحی شده است که بین تعدادی درام و مخزن آب قرار دارد. این نوع معمولا در چهار طرح و با درام سه بانده لوله گذاری شده است.